Starten als zzp'er in de zorg

01/2024
ZZP zorgverlener - Succesvol starten als zelfstandige in de zorg.

Overweeg je om als zelfstandige in de zorg te starten? Als ZZP'er in de zorg heb je de vrijheid om je eigen pad te kiezen. We nemen je mee door alle stappen om een succesvolle start te maken als freelancer in de zorg.

Wat betekent ZZP'er in de Zorg zijn?

Als ZZP'er in de zorg treed je op als onafhankelijke zorgverlener. Je hebt de volledige controle over je eigen planning en tarieven, hoewel je bij grotere organisaties vaak wel met vaste diensttijden zit. Dit geeft je veel vrijheid om zorgdiensten aan te bieden op jouw voorwaarden, in tegenstelling tot werken in loondienst.

Als je overweegt om ZZP'er in de zorg te worden, ben je waarschijnlijk gedreven door een passie voor het helpen van anderen. Btaald helpt je om deze passie om te zetten in een bloeiende carrière als zelfstandige zorgverlener.

De eerste stappen als Zorg-ZZP'er

KvK-registratie: De eerste stap is om jezelf te registreren bij de Kamer van Koophandel (KvK). Dit is een wettelijke vereiste om als zelfstandige te werken. Tijdens deze registratie krijg je een KvK-nummer, dat je in al je zakelijke communicatie moet vermelden zoals je facturen. Bij btaald hebben we dit allemaal al voor je geregeld. Lees meer.

Vergunningsvereisten: Afhankelijk van je specialisatie en locatie kunnen er vergunningsvereisten gelden. Zorg ervoor dat je de benodigde vergunningen en certificaten hebt voordat je aan de slag gaat. Deze vereisten variëren, dus het is belangrijk om te onderzoeken welke specifiek voor jou van toepassing zijn.

In je Specialisatie Duiken: Overweeg welk zorggebied het beste bij jou past. Wil je je richten op thuiszorg, ouderenzorg, kinderopvang of heb je een specifieke medische specialiteit in gedachten? Het kiezen van een specialisatie kan je helpen om je te onderscheiden in de markt en gerichter cliënten aan te trekken.

Specialisaties in de Zorg

Wanneer je je specialiseert, kun je je beter richten op een specifiek aspect van de zorg waar je gepassioneerd over bent. Dit kan je aantrekkelijker maken voor cliënten of opdrachtgevers die specifieke behoeften hebben. Het kan ook je zelfvertrouwen en expertise vergroten, wat leidt tot betere zorgresultaten én kun je vaak een hoger uurtarief hanteren.

Voorbeelden van specialisaties zijn IC-verpleegkundige, palliatieve zorg, thuiszorg, ouderenzorg, etc.

Lees hieronder verder ↓

Professionele facturen sturen?

Start vandaag nog met tijd besparen. Ervaar zelf het gebruiksgemak van btaald voor 14 dagen gratis, zonder enige verplichtingen.

Gratis beginnen

Verzekeringen en Aansprakelijkheid

Als zorgverlener moet je ervoor zorgen dat je de juiste verzekering hebt om persoonlijke en professionele risico's te dekken. Er zijn verschillende soorten verzekeringen die je moet overwegen:

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering: Deze verzekering beschermt je tegen claims als gevolg van fouten of nalatigheid in je zorgverlening. Het is een belangrijke dekking om je professionele reputatie en financiële stabiliteit te waarborgen.

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering: Deze verzekering dekt schade aan eigendommen of letsel aan derden tijdens je werk. Het kan van pas komen als je bijvoorbeeld schade veroorzaakt aan de woning van een cliënt tijdens het verlenen van zorg.

Zorgverzekering: Zorg ervoor dat je een passende zorgverzekering hebt om toegang te krijgen tot medische zorg en behandelingen voor jezelf.

Aansprakelijkheid is een belangrijk onderwerp in de zorgsector. Het is niet alleen belangrijk om jezelf te beschermen, maar het toont ook aan dat je professioneel en ethisch handelt. Klanten en cliënten moeten erop kunnen vertrouwen dat je verantwoordelijk bent voor je acties en zorgverlening.

Klanten Werven en Relatieopbouw

Een van de uitdagingen als ZZP'er in de zorg is het vinden van cliënten en opdrachtgevers. Ook moet je zelf de keuze maken voor het soort opdrachtgevers waarvoor je gaat werken. Sluit je je aan bij een grotere organisatie of uitzendbureau? Ga je op zoek naar klanten via online platforms? Of probeer je je werk vooral uit je netwerk te halen en je bijvoorbeeld te richten op thuiszorg.

Een sterke online aanwezigheid gaat je in dit digitale tijdperk wel helpen. Afhankelijk van je doelgroep is een professionele website en actieve aanwezigheid op sociale media (Linkedin) van groot belang. Dit helpt potentiële cliënten je te vinden en te vertrouwen.

Het allerbelangrijkste is het leveren van hoogwaardige zorg. Door consistent goede zorg te bieden, bouw je een positieve reputatie op die mond-tot-mondreclame genereert.

Balans tussen Werk en Privé

Het behouden van een gezonde werk-privébalans is van groot belang om succesvol te zijn als ZZP'er in de zorg. Zorg ervoor dat je niet overwerkt raakt en jezelf genoeg rust geeft. Ook zul je moeten leren hoe je je tijd efficiënt kunt indelen om stress te verminderen en burn-out te voorkomen. Dit is niet alleen goed voor jou, maar ook voor de kwaliteit van de zorg die je biedt.

Wat is de Wtza?

Sinds 1 januari 2022 is de Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza) van kracht. Deze wet heeft gevolgen voor zelfstandige zorgverleners en hun werkzaamheden. De Wtza heeft betrekking op zorgaanbieders en reguleert aspecten zoals kwaliteit, veiligheid en cliëntenrechten. Zorg ervoor dat je aan deze nieuwe wettelijke verplichtingen voldoet.

Lees op toetredingzorgaanbieders.nl meer over de Wtza.

Financiële Aspecten van het Starten als ZZP'er in de Zorg

Nadat je je specialisatie hebt gekozen, is het tijd om over de financiële aspecten na te denken. Als ZZP'er ben je verantwoordelijk voor het vaststellen van je eigen tarieven en financieel beheer.

Onderzoek de tarieven in jouw specialisatie en bepaal tarieven die concurrerend zijn en tegelijkertijd je kosten dekken. Hanteer tarieven die recht doen aan de kwaliteit van de zorg die je biedt.

Na het bepalen van een goed uurtarief en het werven van je eerste kanten kun je beginnen met factureren. Btaald helpt je om dit zo snel en simpel mogelijk te doen. Onze facturatie software is speciaal ontworpen voor zzp’ers in de zorg. Maak professionele facturen en beheer al je cliënten en abonnementen. Probeer btaald nu 14 dagen gratis en ontdek hoe makkelijk factureren is.

Probeer btaald 14 dagen gratis.

Start vandaag nog met tijd besparen. Ervaar zelf het gebruiksgemak van btaald voor 14 dagen gratis, zonder enige verplichtingen. Factureren was nog nooit zó simpel.

Nu beginnen