Het bepalen van het uurtarief voor ZZP'ers

12/2023
Uurtarief bepalen voor zzp'ers

Wat verdient een ZZP'er netto?

Als ZZP'er wil je graag weten wat er onder de streep overblijft. Je netto-inkomen als zelfstandige wordt bepaald door je inkomsten na aftrek van alle zakelijke kosten en belastingen. Dit kan flink variëren op basis van je branche, ervaring en inzet. Het is belangrijk om dit duidelijk te hebben voor een goed financieel overicht. De gemiddelde ZZP'er verdiende 43 duizend euro in 2021.

Gemiddeld uurloon van ZZP'ers

Het uurtarief voor ZZP'ers in Nederland varieert. Het is afhankelijk van je ervaring, expertise, en het soort werk. Het gemiddelde uurtarief van zzp’ers ligt tussen de €40 en €80 per uur. 

Het bepalen van je uurtarief als ZZP'er

Bij het vaststellen van je uurtarief moet je rekening houden met meerdere aspecten. Denk aan je kosten, concurrentie, jouw unieke vaardigheden en je gewenste winstmarge. Het draait om het vinden van een balans tussen concurrerend zijn en de waarde van je diensten laten zien.

Urencriteria voor ZZP'ers

ZZP'ers moeten voldoen aan het urencriterium van minimaal 1.225 uur per jaar voor fiscale voordelen zoals zelfstandigenaftrek en startersaftrek. Deze 1.225 uur bestaat uit alle werkgerelateerde activiteiten, inclusief niet-factureerbare uren.

Lees hieronder verder ↓

Professionele facturen sturen?

Start vandaag nog met tijd besparen. Ervaar zelf het gebruiksgemak van btaald voor 14 dagen gratis, zonder enige verplichtingen.

Gratis beginnen

ZZP Tarief omrekenen naar salaris

Stel, je bent een ZZP'er en vraagt €70 per uur voor je werk. Elke week werk je gemiddeld 40 uur, maar niet alles wat je doet kan aan klanten worden gefactureerd. Ongeveer 50% van je tijd kun je daadwerkelijk aan klanten in rekening brengen. De rest van de tijd gaat naar administratie, marketing, het benaderen van nieuwe klanten en overige werkzaamheden.

Je kunt dan 20 uur per week factureren. Dit betekent dat je wekelijkse inkomen (20 uur x €70) € 1.400,- is. Per maand is dit ongeveer € 6.000,- (€ 1.400 x 52 weken : 12 maanden).

Niet al je omzet is direct ook salaris. Je hebt vaak ook nog bedrijfskosten zoals abonnementen, een (gehuurde) werkplek en geld wat je opzij zet voor bijvoorbeeld een laptop, telefoon of andere apparatuur. In dit voorbeeld houden we maandelijkse bedrijfskosten van € 1.000 aan. Dan blijft er € 5.000 omzet over. 

Als we uitgaan van het inkomstenbelastingtarief van 37% en de huidige zorgverzekering bijdrage van 5,43% hou je van die € 5.000 uiteindelijk nog € 2.900 over. 

Facturen versturen

Na het bepalen van je uurtarief kun je beginnen met factureren. Maar hoe doe je dit op de meest simpele manier? Met btaald wordt factureren een fluitje van een cent. Onze gebruiksvriendelijke facturatie software is speciaal ontworpen voor ZZP'ers in Nederland. Maak professionele facturen in een handomdraai, automatiseer abonnementen en houd al je klantgegevens overzichtelijk bij. Probeer btaald nu 14 gratis en ontdek hoe simpel factureren kan zijn!

Probeer btaald 14 dagen gratis.

Start vandaag nog met tijd besparen. Ervaar zelf het gebruiksgemak van btaald voor 14 dagen gratis, zonder enige verplichtingen. Factureren was nog nooit zó simpel.

Nu beginnen